Xavier Tornafoch Yuste

Xavier Tornafoch (Gironella –Berguedà–, 1965), Doctor en Història, professor i activista polític i social, és autor de diversos llibres de narrativa, entre els quals podem esmentar els reculls de contes Em dic Vargas i altres històries (emboscall, 2001, reeditat el 2006), Arquitectura de veus (emboscall, 2014) i la novel·la Promesa de llibertat (Pagès, 2013).
La seva obra narrativa reflecteix un gran ventall d’interessos, que abasten des de la història moderna del nostre país fins a la realitat quotidiana més pròxima. Sempre, però, hi trobem la denúncia de la injustícia i l’explotació, tant la que es produeix a nivell domèstic com la que s’ha esdevingut històricament o aquella que veiem i vivim en la nostra societat actual. Ara bé, no és una escriptura militant o apologètica, sinó que busca, en primer terme, crear mons, situacions –ja sigui a partir de fets històrics o ficticis, reals o imaginaris– que ens vagui d’anar-los descobrint mercès a una lectura plaent
.

Obres de
Xavier Tornafoch
a emboscall

Relats des del món d'avui

Col. Moment Angular, 107

© Xavier Tornafoch Yuste
Dipòsit legal: B 19896-2016
ISBN:978-84-16304-32-5
Primera edició: setembre de 2015
20,5x14,5 cm. - 80 pàgs. - PVP 7€

Aquest volum recull dos relats: "Descobrint el cas del general sense por" i "Les veus de Tamazgha", en els quals retrobem alguns dels temes centrals en l'obra de Tornafoch, com ara l'evidència de la força activa dels fets històrics recents en el món actual, en contrast amb la necessitat de les societats contemporànies d'obrir-se a les onades migratòries que en modifiquen i enriqueixen els fonaments.

Oristà

Col. Moment Angular, 104

© Xavier Tornafoch Yuste
Dipòsit legal: B 21956-2015
ISBN:978-84-16304-08-0
Primera edició: agost de 2015
20,5x14,5 cm. - 104 pàgs. - PVP 8€

Oristà és una novel·la breu els esdeveniments de la qual, emmarcats en la Guerra Civil espanyola, repercuteixen directament sobre l’actualitat. Passat i present se superposen, a voltes confonent-se, tal i com s’imbriquen indissolublement veritat i mentida, realitat i ficció, memòria i oblit. Una reflexió, doncs, sobre la possibilitat o no de veure’ns realment com som –d’on venim, cap a on anem. Pren el títol del nom d’un municipi del Lluçanès, lloc on comença –en el present– i acaba –en el passat– l’acció.

La imatge de la portada és una infografia composta amb la combinació de la bandera de les Brigades Internacionals, de fons, amb una fotografia de Robert Capa que capta el moment en què un milicià cau abatut en combat (1936).

Arquitectura de veus

Col. Moment Angular, 93

© Xavier Tornafoch Yuste
Dipòsit legal: B 12794-2014
ISBN: 978-84-92563-63-0
Primera edició: maig de 2014
20,5x14,5 cm. - 88 pàgs. - PVP 8€

En els relats d’aquest nou recull l’autor es manté fidel als seus interessos, als seus compromisos i al seu estil. Hi trobarem la denúncia de la injustícia i l’explotació, tant la que es produeix a nivell domèstic com la que s’ha esdevingut històricament o aquella que veiem i vivim en la nostra societat actual. Ara bé, no és una escriptura militant o apologètica, sinó que busca, en primer terme, crear mons, situacions -ja sigui a partir de fets històrics o ficticis, reals o imaginaris- que ens plagui d’anar-los descobrint mercès a una lectura plaent.

 

Em dic Vargas

Em dic Vargas i altres històries

Col. Moment Angular, 30

© Xavier Tornafoch Yuste
Primera edició impresa: maig de 2001 - Segona edició impresa: gener de 2006 (ISBN: 84-96443-63-9)

Primera edició digital: maig de 2014

Disponible en PDF i EPUB

Amb la intenció de complir l’encàrrec de fer un reportatge sobre els catalans, Pere Guilanyà i Puigvinyet entrevista un seguit de persones, homes i dones, dels estaments més diversos. Cadascuna d’aquestes entrevistes dóna peu a un dels breus relats aplegats en aquest volum, el qual reflecteix, així, la diversitat d’un poble, el català, que s’ha construït per al·luvió i sedimentació: les migracions del segle XX han deixat un pòsit que constitueix, ara ja, la base sobre la qual es fonamenta la societat catalana.
Però la història de la seva pròpia família ensenya al jove Guilanyà que, si busquem prou enllà, tots trobaríem en els nostres avantpassats el relat d’un desarrelament traumàtic i la recerca d’una nova identitat personal, adequada a les circumstàncies d’una col·lectivitat molt diferent de l’originària. Per això, al final, malgrat defugir el moralisme fàcil, aquest llibre ens recorda una lliçó que no hauríem d’oblidar mai: tots procedim d’un exili més o menys llunyà, i que dels exiliats d’avui en sortirà la societat de demà.

Xavier Tornafoch

 

logo emboscall fons color
emboscall

e-mail:

emboscall@emboscall.com

 

 

 

 

Inici
Llibres en pdf
Textos sobre l'editorial
e-llibres
bloc
facebook
autors
emboscall al YouTube
Reactivació d'emboscall
Carrer Barcelona
 

 

 

 

 

 

 

Distribueix:

Nordest