PRESENTACIÓ [del lloc web històric; estem reconstruint-lo, modificat]

Llibres en pdf
e-llibres
bloc
facebook
autors
Reactivació d'emboscall
Textos sobre l'editorial
emboscall al YouTube

logo emboscall fons color
emboscall

e-mail:

emboscall@emboscall.com

tel.: 669 64 59 58

Emboscall no és, ni mai podrà ser-ho, una marca registrada: és una forma de pensament-acció, una manera de ser i estar en el món, una forma de vida.
L'objectiu és treballar contra la marginació i l'alienació cultural a través de la promoció i la difusió de la pràctica de l'escriptura. No pretenem ser una editorial com les altres: no valorem les obres en funció de la seva comerciabilitat, no pretenem fer grans tiratges, no volem competir, ni obtenir cap altre benefici que no sigui el de la mateixa continuïtat. Des de 1998 ens autofinancem: no ens plantegem la nostra tasca en termes econòmics, però és obvi que la continuïtat depèn de la capacitat que tinguem d'aconseguir els recursos necessaris per a la supervivència.

Des de 2003, exercim la nostra activitat respectant els requisits administratius necessaris. Gràcies a això, els llibres gaudeixen, dins d'uns mínims, d'una distribució relativament normal. Perquè, si bé defugim la competitivitat comercial, igualment volem superar la marginalitat. Volem aconseguir una presència el més normal possible, però basada en uns altres criteris.
Potser algun dia ens faran callar, ens ho prendran tot, ens tancaran. Perquè per als poderosos, la mera existència d'emboscall té caràcter de denúncia, i la seva pervivència els espanta: no l'entenen, no comprenen els mecanismes en què es basa.
Per això, cada dia que podem seguir endavant és per nosaltres una victòria.

 

Què és EmboscallEditorial?

Definició:

a) La paraula emboscall és el resultat de la combinació de buscall (tros de llenya) i embosca (acció de ficar-se en l’espessor d’un bosc).

b) Suggereix embolcall, allò que cobreix totalment o parcial alguna cosa envoltant-la amb una tela, paper, etc.

c) Es defineix, doncs, com: l’acció de recerca, en l’espessor d’un bosc, d’una font d’energia i, alhora, d’un refugi.

Precisió:

S’entén per bosc allò que defineix Jünger en aquestes frases: “El lloc de la llibertat és completament diferent de la mera oposició, també és diferent del lloc que la fugida pot brindar. “Bosc” és el nom que hem donat al lloc de la llibertat”.

Seguint Jünger, l’emboscat “posseeix una relació originària amb la llibertat [...], és la persona singular concreta, l’home que actua en el cas concret”, és a dir, un “ser humà, l’home tal qual [...], la persona lliure [la qual] no representa una excepció, no és una minoria selecta. Ans al contrari, està ocult a l’interior de cadascun de nosaltres”.

Una vegada explicat això, EmboscallEditorial pot ser identificada com ee, ella mateixa emboscada en el seu propi nom.

 

 

Llegiu el text: LITERATURA LOCAL: DE L'AUTOR AL LECTOR PASSANT PER L'EDITOR (O NO)

Amb les noves tecnologies informàtiques la difusió de textos literaris ha experimentat canvis significatius. Així, gràcies a les impresores d'injecció de tinta i làser, és possible fer tiratges molt reduïts (no hi ha cap mínim) de lletra impresa amb una qualitat equiparable a la de la impremta. Per altra part, hi ha un gruix molt important de literatura inèdita, ja que l'edició convencional només pot absorbir una ínfima part de les obres que es produeixen.

De la combinació d'aquests dos factors va sorgir, la primavera de 1998, emboscalleditorial. Es tracta d'una "editorial" que vol publicar la literatura que queda al marge de les vies estandaritzades de difusió, i fer-ho de forma que tant en les tasques de producció com en les de comercialització es combinin la informàtica i l'artesania. No pretén, doncs, esdevenir una editorial més, sinó una altra mena d'editorial. No es volen fer grans tiratges, ni tiratges limitats, sinó adaptar la producció a la distribució i venda. Es a dir, que s'imprimeixen els exemplars a mesura que es van venent. D'aquesta manera es redueix la inversió econòmica (i per tant el risc de pèrdua) i es minimitza el volum dels stocks. Això permet i, alhora, obliga, a una gran diversificació del catàleg.

Llegiu el text: NOVES FORMES DE PRODUCCIÓ I DIFUSIÓ DE LA LITERATURA: DE L'AUTOR SUBMERGIT A L'EDITOR EMBOSCAT

 

AFEGIT JUNY 2004: després de més de sis anys fent llibres de forma artesana (això vol dir més de 15.000 volums, cosits i enquadernats a mà, un per un), crec que cal intentar modificar el sistema de producció-distribució per tal d'oferir una major divulgació de les obres, que és el que els autors demanden.

Per això, des de maig de 2003 els llibres compleixen els requisits administratius (ISBN, Dipòsit legal), i he intentat augmentar la producció (el 2003 uns 5.000 volums, que poden ser uns 8.000 aquest any). Però ha calgut modificar el sistema de producció, que ja no és cosint, sinó enganxant els fulls directament al llom; tot i així, la producció no és suficient, i cal agilitzar encara el sistema d'enquadernació: aquest és el pròxim objectiu, per tal d'obtenir una producció mínima necessària que crec que ha de ser de l'ordre dels 20.000 volums l'any, si pot ser més.

Així mateix, des de maig de 2004 Emboscall s'ha traslladat del pis del carrer Soledat a un local del carrer de la Riera, núm. 14, de Vic. És el lloc on es produeixen els llibres, i on s'exposen i amb una mica de sort fins se'n ven algun. També s'hi fan presentacions, recitals, exposicions d'obres gràfiques.

Com veieu, tot el que s'ha dit en aquest afegit és de caràcter pràctic: no hi ha temps per la teoria, l'acció no li deixa temps-espai. O l'acció és la teoria: actuo ergo existeixo.

AFEGIT ABRIL 2005: Per diverses raons que seria llarg detallar [bé, en resum: manca de recursos per poder fer front a les despeses], no va quallar l'intent d'establir un punt d'elaboració i venda de llibres a peu de carrer i obert al públic, de manera que emboscall torna a ser al carrer Soledat. Tot i això, sí que s'han augmentat significativament els tiratges, gràcies sobretot al canvi en el sistema d'enquadernació, que ja no és cosit, sinó que es fa amb cola calenta (més endavant ja es detallarà). Últimament ja no es posa la paradeta els dissabtes al matí a la Plaça del Pes de Vic, entre d'altres raons pel fred que ha fet aquest hivern i pel fet d'haver de compartir l'espai amb uns contenidors que, molt amablement, l'Ajuntament de Vic havia posat allí per fer-nos constar el molt que valora la nostra tasca. Els llibres, però, tenen una distribució més normalitzada, de la qual s'ocupa NORDEST. [Nota 2014: actualment Nordest ja no és el nostre distribuïdor, sinó que ens n'ocupem directament].

AFEGIT GENER 2006: Bé, des de fa uns mesos torna a haver-hi la paradeta a la Plaça del Pes, sempre sota la impertèrrita mirada dels contenidors.

AFEGIT DESEMBRE 2006: Des de l'agost d'aquest any que ja no hi ha la paradeta al mercat. Disculpeu les molèsties.

Jesús Aumatell, editor artesanal